Can Moving Life Insurance Into a Trust Trigger Transfer-for-Value Rules?
Does transferring a policy to a trust trigger the transfer-for-value rule? Usually no, when the transfer is a gift to an irrevocable life insurance trust (ILIT) and the insured keeps no incidents of ownership. The rule mainly targets sales of policies for value. The real estate-tax question is whether the insured retains control at death.
Does transferring a policy to a trust trigger the transfer-for-value rule? For most estate-planning transfers, the answer is no, because the rule applies to a sale or other transfer for valuable consideration, not to a gift into an irrevocable trust. The more important question for most families is whether the insured keeps any incidents of ownership, because that determines whether the death benefit lands in the taxable estate.
- The transfer-for-value rule targets policies transferred for money or other value, not gifts to a trust.
- Under IRC 2042, life insurance proceeds are included in the gross estate if the insured held incidents of ownership at death.
- An irrevocable trust can remove future appreciation from the estate when the grantor retains no inclusion-triggering powers.
- How the policy is transferred, and what rights the insured keeps, decide the tax outcome.
What is the transfer-for-value rule?
The transfer-for-value rule is a tax rule that can make part of a life insurance death benefit taxable as ordinary income. It applies when a policy is transferred for valuable consideration, such as a sale, and the new owner later collects the proceeds. A gift to a trust is not a transfer for value, so the rule usually does not apply to the typical estate-planning transfer.
See your estimated rate in minutes.
Prefer to talk it through? You can speak with a licensed life insurance agent.
- Estimates before any agent call
- No contact info needed
- Online estimates not available in New York
The rule exists to stop people from buying another person’s policy and then collecting the death benefit free of income tax. When a policy changes hands for money or other value, the new owner’s eventual death benefit is taxed as ordinary income to the extent it exceeds the amount paid plus any premiums the new owner later paid. This is a different tax from the estate tax, and it can surprise families who assume all life insurance proceeds are tax-free.
When does a transfer to a trust count as a transfer for value?
A transfer to a trust counts as a transfer for value only when the trust pays for the policy, for example by buying it from the insured or from another owner. If the insured simply gifts the policy into an irrevocable trust, there is no valuable consideration, so the transfer-for-value rule does not apply. The distinction matters because a sale can create income tax exposure that a gift avoids. Gifting a policy earns that treatment only when the insured truly receives nothing, because debt relief or other benefits can still count as value.
In practice, most people move a policy into a trust as a gift rather than a sale. The insured transfers ownership to the trustee, names the trust as beneficiary, and receives nothing in return. Because no value changes hands, the transfer-for-value rule stays out of the picture. A sale, by contrast, would trigger the rule and could make part of the eventual death benefit taxable as income. Some families sidestep the question by weighing a new versus transferred ILIT policy, which compares fresh underwriting against the values of an existing contract.
What actually decides the estate tax outcome?
The estate tax outcome turns on whether the insured kept any incidents of ownership at death. Under 26 U.S.C. 2042, life insurance proceeds receivable by other beneficiaries are included in the gross estate to the extent the decedent possessed any incidents of ownership, exercisable alone or with another person. Incidents of ownership include the right to change beneficiaries, borrow against the policy, or cancel it.
This is the provision that most directly answers the estate-planning question. Even if the transfer-for-value rule does not apply, the death benefit can still be pulled back into the taxable estate if the insured kept control. The two rules are separate, and families sometimes confuse them. The transfer-for-value rule is about income tax on a sale. Section 2042 is about estate tax on retained control.
How does an irrevocable trust remove the death benefit from the estate?
When the insured transfers a policy to an irrevocable trust and keeps no powers that cause estate-tax inclusion, the future value of the transferred asset is removed from the gross estate on the date the trust is funded. The IRS collection manual describes this result for an intentionally defective grantor trust, and the same principle applies to an irrevocable trust that holds life insurance. The key is that the trust is irrevocable and the grantor retains no inclusion-triggering powers.
The timing matters. Once the trust is funded and the insured has no retained rights, the policy’s future growth and the eventual death benefit sit outside the estate. This is the central benefit of an ILIT. The insured gives up control, and in exchange the death benefit passes to beneficiaries free of estate tax, assuming the estate is otherwise large enough to owe tax. The timing carries one more catch, because the three-year rule for trust transfers can pull the death benefit back into the estate if the insured dies soon after the gift.
What rights must the insured give up?
To keep the death benefit out of the estate, the insured must give up the right to change beneficiaries, borrow against the policy, surrender it, or otherwise control it. If the insured keeps any of these incidents of ownership, the proceeds are includable in the gross estate under IRC 2042. This is why the choice between an ILIT and personal policy ownership matters, and why the ilit vs personal policy ownership decision usually comes down to control versus estate-tax savings.
Giving up control is not always easy. Some insureds want the flexibility to change beneficiaries or borrow against cash value later. That flexibility comes at a cost: it can defeat the estate-tax purpose of the trust. An estate attorney can help you see which rights you can safely give up and which ones would undermine the plan. Shifting policy ownership into a trust also counts as a gift, so the value and any reporting depend on the policy and the transaction.
What should you do next?
If you are weighing whether to move a policy into a trust, the first step is to review who currently owns the policy and what rights the insured holds. An estate attorney can confirm whether the transfer is a gift or a sale, and whether any incidents of ownership remain. To see how a policy might fit your plan, you can check possible options with a licensed life insurance agent.
Insurance Researcher & Writer
Hannah McCullough is the Director of Operations for Insurance By Heroes, overseeing policy handling, compliance, and customer service. A former teacher and coach, she served more than six years in public education and holds a Master of Education in Educational Leadership from East Central University.